Wat doet Zegveld Zorgt?
Onze zorgcoöperatie ZegveldZorgt probeert een link te zijn voor mensen die hulpvragen hebben; deze website wil daarbij helpen en biedt verwijzingen naar wat wij doen en evt. naar andere instanties. Mist u iets: vul dan het contactformulier in, wij nemen dan contact met u op.
Heeft u hulp of ondersteuning nodig, kijkt u eerst eens op de pagina ‘Wat zoekt u?’ op deze website, boven aan deze pagina. Andere vragen: neem contact op met onze dorpsconsulent Paulien Emidio of met het bestuur via onze contactpagina.
U kunt zich zich inschrijven voor de Pionier of wilt u geregistreerd worden als 65+ geïnteresseerde voor een seniorenappartement in Zegveld (misschien in de toekomst) dan kan dat op de pagina van de Pionier.
Verder vindt u hieronder doelstellingen en verder informatie over onze Zorgcoöperatie.
Inschrijven als lid (en medegezinslid)
Het formulier wordt geladen
Een moment geduld
Wie is onze dorpsconsulent?

Ik stel mij graag voor, Ik ben de dorpsconsulent Paulien Emidio, u kunt bij mij terecht voor een vraag, een advies maar ook voor zomaar een gesprek over onderwerpen die zorg & welzijn in Zegveld aangaan.
Mijn werkdagen zijn, woensdag en donderdag. Op deze dagen ben ik per telefoon en mail te bereiken. Als u dat wenst kan ik u thuis of elders in Zegveld bezoeken, bijvoorbeeld in een spreekruimte bij de Pionier of bij de huisartsenpraktijk. Als een wandeling door of om het mooie dorp voor u meer passend is, dan sluit ik mij graag bij u aan.
Mijn ervaring is dat in een gesprek waarin zorgen, twijfels of vragen zijn besproken er weer even ruimte is voor overzicht, ruimte en rust. Een luisterend oor wordt als helpend ervaren. Als er behoefte aan is, kan ik een passend advies geven over bijvoorbeeld aanvullende ondersteuning. Vanuit mijn kennis en ervaring kan ik dit gesprek met u aangaan, waarbij meerdere ontmoetingen mogelijk zijn om helder te krijgen wélke ondersteuningsvraag er is en wélke aanvullende ondersteuning daar het beste bij past. Aanvullende ondersteuning kan heel breed zijn, denk bijvoorbeeld aan: (zelfstandig) wonen, financiën, zorg in de thuissituatie voor uzelf óf een gezinslid.
Ook welzijnsvragen en een passende ondersteuning hierin kunnen in een gesprek aan de orde komen, denk dan bijvoorbeeld aan wat vaker onder de mensen willen zijn, een leuke bezigheid hebben of een maatje die eens samen met u/jou wil eten of wandelen
En wat samen eten of wandelen betreft: het geldt natuurlijk ook andersom. Deze waardevolle activiteiten kunnen een mooie aanvulling zijn in uw/jouw dagelijks leven. Ook u/jij kunt een mooie aanvulling zijn, door een eet- of loopmaatje te worden of iemand eens te bezoeken.
.Op de pagina praktijksituaties vind u enkele mogelijke voorbeelden van het werk van de dorpsconsulent. Het zijn geen situaties uit de praktijk.
Enige voorbeelden van wat onze dorpsconsulent doet / kan doen
Een belangrijke functie bij Zegveld Zorgt heeft de dorpsconsulent. De dorpsconsulent zoekt voor u naar een oplossing voor vragen over hulp en zorg. Daarnaast probeert de dorpsconsulent om zorgvragers en vrijwilligers bij elkaar te brengen.
Hoe dat in de praktijk kan verlopen leest u in onderstaande voorbeelden. De voorbeelden zijn bedacht. Het is maar een greep. Maar zonder veel moeite kunt u zelf talloze andere voorbeelden bedenken waarin uzelf, een familielid of een buurman een rol speelt. Wij hopen dat het lezen van de situaties u er toe brengt lid te worden van Zegveld Zorgt.
Wim, 48 jaar.Ik woon alleen. Mijn huis hou ik zelf op orde. Maar nu heb ik twee weken geleden bij het skiën mijn been op twee plaatsen gebroken én ik heb op diverse plaatsen kneuzingen opgelopen. Al met al is het een pijnlijke situatie. Inmiddels ben ik weer thuis, maar ik kan niet naar boven lopen. Met de dorpsconsulent hebben we naar een oplossing gezocht om te kunnen slapen in de woonkamer. Inmiddels is een speciaal bed gearriveerd. Ook heeft de dorpsconsulent er voor gezorgd dat er dagelijks een warme maaltijd wordt bezorgd, dat er boodschappen worden gehaald en dat ik vervoer heb naar de fysiotherapeut. Voorlopig kan ik zo enkele weken vooruit. Met hulp van een drietal vrijwilligers uit het dorp moet ik het op deze manier de komende tijd kunnen redden. Hierna ga ik met de dorpsconsulent de situatie opnieuw bekijken. Hopelijk ben ik snel weer helemaal mobiel en kan ik het alleen redden.
Jolanda, 35 jaar.Vorige week ben ik moeder geworden van een prachtige dochter. Mijn man en ik hebben al twee zoontjes van 4 en 7 jaar. Bij de bevalling waren er complicaties, onze dochter is geboren via de keizersnede. Ik moet het nog heel kalm aandoen. De kraamverzorgster vertrekt al vroeg in de middag. Mijn man werkt in Amsterdam en kan geen extra vrije dagen opnemen. Hij kan ’s morgens wel iets later beginnen en onze twee andere kinderen verzorgen en naar school brengen. De kinderen van school halen en opvangen kan hij helaas niet doen. Hij is niet eerder dan om zes uur ‘savonds thuis.
Wij hadden niet één, twee, drie een oplossing voor deze situatie. Via de dorpsconsulent hebben we kunnen regelen dat er de komende 10 dagen opvang is in de tweede helft van de middag. De dorpsconsulent heeft contact opgenomen met de NPV (Nederlandse Patienten Vereniging). Toen was snel geregeld. Twee moeders uit het dorp hebben deze taak voor hun rekening genomen!
Anneke, 54 jaar.Mijn moeder is vorig jaar aan beide heupen geopereerd. Dat heeft geholpen tegen de chronische pijn die ze had. Maar het lopen gaat slecht. Ze is 85 jaar en woont zelfstandig. Aankleden en het bed opmaken gaat heel moeilijk. Ik zie dat het niet goed gaat met haar. Door mijn drukke baan waar ook nog werk in de avonduren bij hoort, kan ik haar doordeweeks niet helpen. Ik heb daarom contact opgenomen met de dorpsconsulent. Na een gesprek met mijn moeder merkte de dorpsconsulent al snel op dat zij zich nauwelijks meer doucht. De dorpsconsulent heeft na toestemming van mijn moeder de thuiszorg ingeschakeld.
Na een indicatiestelling worden door de thuiszorg nu elke dag haar steunkousen aangetrokken en wordt zij door de thuiszorg twee keer per week gedoucht.
Op aanraden van de dorpsconsulent heb ik aan de buren gevraagd of zij doordeweeks een oogje in het zeil houden. In het weekend maak ik tijd vrij voor mijn moeder. Dan ga ik meerdere keren op bezoek om haar met raad en daad bij te staan.
Nel, 82 jaar.Mijn gezondheid laat soms te wensen over. Ik wil nog van alles, maar door een chronische ziekte laten mijn armen en benen mij steeds vaker in de steek. Toch wil ik zo lang mogelijk in mijn huis, waar ik nu al 45 jaar woon, blijven wonen. Mijn man is zeven jaar geleden overleden. Mijn enige dochter woont in het buitenland. Ik heb op één ochtend in de week huishoudelijke hulp. Op deze manier red ik het. Maar er zijn ieder week wel een aantal dingen waar ik even hulp bij nodig heb, meestal zijn het kleine dingen. De dorpsconsulent heeft voor mij kunnen regelen dat er twee vrijwilligers zijn in het dorp op wie ik een beroep kan doen. Daarnaast is door bemiddeling van de dorpsconsulent een traplift geplaatst zodat ik op dagen dat het minder goed gaat toch mijn slaapkamer kan bereiken die op de eerste verdieping is. Ik hoop het zo nog een poos te kunnen volhouden.
Zegveld Zorgt, doelstellingen, enz.
Doelstelling Zegveld Zorgt
Inwoners van Zegveld hulp, zorg en ondersteuning bieden en daarmee wil Zegveld Zorgt het welzijn van de inwoners verhogen en hun zelfredzaamheid bij ziekte of ouderdom vergroten. We willen bereiken dat inwoners die op hulp zijn aangewezen, zo lang mogelijk en zo zelfstandig mogelijk in het dorp kunnen blijven wonen.
Doelgroepen
- Inwoners met vragen over welzijn en maatschappelijke ondersteuning
- Inwoners die problemen hebben door het ouder worden en die alleen of samen met een ander gezinslid (nog) zelfstandig wonen.
- Inwoners die door een ziekte of een beperking in een kwetsbare positie verkeren en die hulp kunnen gebruiken.
Activiteiten
Zegveld Zorgt richt zich op de navolgende activiteiten:
- Inwoners die een beroep doen op de WMO begeleiden bij de aanvraag en helpen bij het zoeken van een oplossing.
- De zelfredzaamheid van inwoners met een zorgvraag bevorderen door begeleiding bij het zoeken van hulp.
- Inwoners die problemen hebben door ziekte of een beperking, helpen bij het zoeken van adequate huisvesting en/of het regelen van hulpmiddelen.
- Het signaleren van knelpunten in de thuissituatie van inwoners en nagaan of er hulp nodig is.
- Hulp en zorg verlenen door het inzetten van vrijwilligers, bij voorkeur in samenwerking met bestaande vrijwilligersorganisaties.
- Mantelzorgers die overbelast zijn ontlasten door vrijwilligers in te zetten.
- Op beperkte schaal hulpmiddelen uitlenen in eigen beheer.
- Werken aan geschikte ouderenhuisvesting waardoor inwoners langer in Zegveld kunnen blijven wonen.
- Het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten en thema-avonden voor leden en inwoners.
Organisatie
ZegveldZorgt is een zorg-coöperatie met een aantal bestuurders. Met de gemeente Woerden is er een convenant, waarin is vastgelegd dat er twee dagen per week een werknemer van de gemeente als dorpsconsulent optreedt. Op dit moment is dat Paulien Emidio. Zie het beleidsplan voor de taken van de dorpsconsulent.
Presentatie en beleidsplan 2024-2027
Hoe voeg ik een link naar bestanden toe: de link die ik kan invoeren is naar een webpage.
Er is een aparte presentatie beschikbaar over Zegveld Zorgt, oorsprong, activiteiten. Ook het beleidsplan 2024-2027 is beschikbaar.